Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Σαρώνει τα βραβεία στους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς γεύσης, μια χειροποίητη, παραδοσιακή σάλτσα από τον Έβρο, με δύο μόνο συστατικά (ντομάτα και αλάτι), κατακτώντας με την ποιότητα της...τους καλύτερους σεφ του κόσμου!!!


Η παραδοσιακή, αγνή, σπιτική, χειροποίητη σάλτσα  της «Οικοτεχνίας Πορτοκαλλίδη» παρασκευάζεται αποκλειστικά από ντομάτες που παράγονται στο ιδιόκτητο κτήμα τους, στις Φέρες Έβρου. Ένα ελληνικό προϊόν, χωρίς συντηρητικά, άριστης ποιότητας που έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα 11 βραβεία στους σημαντικότερους διεθνείς και ελληνικούς διαγωνισμούς γεύσης και ποιότητας! Ο κ. Βασίλης Πορτοκαλλίδης και η σύζυγος του συνεχίζουν να δημιουργούν αυτή την εξαιρετική σάλτσα, με γνώση, αφοσίωση, μεράκι και τέτοια αγάπη που την ξεχωρίζουν για την γεύση της, όχι μόνο διάσημοι σεφ απ’ όλο τον κόσμο αλλά και παλιές νοικοκυρές που δεν την αλλάζουν με τίποτα, δίνοντας ιδιαίτερη χαρά στους παραγωγούς!

Πως ξεκινήσατε κ. Πορτοκαλλίδη την καλλιέργεια ντομάτας και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο προϊόν;

Είμαι αγρότης τρίτης γενιάς και 24 χρόνια επαγγελματίας. Κάποια στιγμή ένοιωσα την ανάγκη να ξεφύγω από τις παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής και να κερδίσω την υπεραξία της παραγωγής μου. Η σάλτσα ντομάτας ήταν ένα προϊόν που γνώριζα αφού είχα την εμπειρία από την γυναίκα μου, η οποία κάθε χρόνο, έφτιαχνε την σάλτσα της χρονιάς, όπως οι περισσότερες γυναίκες στην Θράκη.

Πριν τι καλλιεργούσατε;

Βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, σιτάρι και άλλα.

Τι ιδιαίτερο έχει η ντομάτα σας;

Την ντομάτα την καλλιεργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μας δίνει τα μέγιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και όχι τα ποσοτικά, με αποτέλεσμα, την κατάλληλη εποχή που συλλέγεται να έχει υψηλά brix (σάκχαρα), έντονο χρώμα και όλα τα αρώματα. Μην ξεχνάμε πως ο νομός του Έβρου ενδείκνυται για μια τέτοια παραγωγή, αφού δεν έχει υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, ούτε ψύχρα τα βράδια του Ιουλίου.

H βράβευση του κ. Βασίλη Πορτοκαλλίδη στα OLYMP AWARDS

Πως νοιώθετε μετά από τόσα διεθνή και ελληνικά βραβεία που έχετε κερδίσει για την σάλτσα σας;  

Όπως ο γονιός που βραβεύουν το παιδί του. Όταν βγάλαμε με την γυναίκα μου την πρώτη παραγωγή θέλαμε να πείσουμε τον κόσμο να δοκιμάσει… γιατί ήταν κάτι ποιοτικό και χειροποίητο. Έτσι αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή σε έναν ελληνικό διαγωνισμό γεύσης όπου επαγγελματίες σεφ θα πιστοποιούσαν, ότι αυτό το προϊόν αξίζει. Όταν βραβεύτηκε η σάλτσα, η χαρά μας ήταν απερίγραπτη! Μετά μας άνοιξε η όρεξη και πήραμε μέρος στον μεγαλύτερο διαγωνισμό γεύσης και ποιότητας που γίνεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες όπου 100 περίπου σεφ με αστέρια Michelin, δοκιμάζουν με τυφλή δοκιμή, χιλιάδες προϊόντα από όλο τον κόσμο. Η βράβευση μας σε αυτόν τον διαγωνισμό για 2 χρονιές, μια χρονιά στο Ντουμπάι και σε άλλους στην Ελλάδα  κερδίζοντας συνολικά 11 βραβεία είναι η επιβεβαίωση από ειδικούς, ότι έχουμε ένα πολύ καλό προϊόν. Για μας πάντως η μεγαλύτερη διάκριση είναι, όταν ακούμε καλά σχόλια από τις παλιές νοικοκυρές που χρησιμοποιούν την σάλτσα μας!

5. Σε πόσα μέρη "ταξιδεύει";

Το δίκτυο πωλήσεων στην Ελλάδα είναι στην Θράκη, στην Θεσσαλονίκη, στην Αττική, την Κρήτη, και την Μεσσηνία. Πωλείται σε καταστήματα delicatessen, μπακάλικα, παντοπωλεία και κρεοπωλεία.

Που μπορεί να την βρει ο καταναλωτής;

Αν μπει στο site της οικοτεχνίας oikoportokalidis.gr  μπορεί να επιλέξει το πλησιέστερο κατάστημα στον τόπο κατοικίας του, από την ενότητα «Σημεία πώλησης».

Γιατί να προτιμήσω την δική σας σάλτσα και όχι κάποια άλλη;

Θα σας απαντήσω με τέσσερις λέξεις  «Για την ποιότητα της!». Αυτό τα λέει όλα!

Σάλτσα ντομάτας παραδοσιακή σε 2 μεγέθη και σάλτσα UM AMI από ντοματίνια

Πόσα βάζα είναι σήμερα η παραγωγή σας και στα πόσα θέλετε να φτάσετε;

Αν μπορούσε κάποιος να δει την προσεχτική δουλειά που κάνουμε στο χωράφι, την αυστηρότατη διαλογή αργότερα, το σχολαστικό πλύσιμο στο εργαστήριο και την δέουσα προσοχή που δείχνουμε ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια... θα  συνειδητοποιούσε ότι αυτή η σάλτσα, φτιάχνεται με ότι καλύτερο υπάρχει σε πρώτη ύλη.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, δεν είναι ένα non stop προϊόν αφού γίνεται πραγματικά χειροποίητα, με τον παραδοσιακό τρόπο. Κάθε χρόνο επενδύουμε σε μηχανήματα που βελτιώνουν την δουλειά μας και την ημερήσια παραγωγή αλλά ΔΕΝ  ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ την ποιότητα. Υπάρχουν μηχανήματα και πρόσθετα που μπορούν να πολλαπλασιάσουν την ημερήσια παραγωγή μας αλλά πάντα εις βάρος της ποιότητας. Έτσι λοιπόν πάντα... η παραγωγή θα έχει ένα ταβάνι.

 Γιατί επιλέξατε να δημιουργήσετε οικοτεχνία;

Η Οικοτεχνία δίνει την δυνατότητα στον αγρότη να μεταποιήσει την παραγωγή του. Μην ξεχνάμε όμως πως όσο καλός και να είσαι στην μεταποίηση, αν δεν έχεις καλή, ποιοτική πρώτη ύλη, δεν μπορείς να προχωρήσεις! Μπορεί να είμαι υπερήφανος για το τελικό προϊόν, αλλά περισσότερο είμαι, για την ιδιότητα μου ως παραγωγός.

 Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

Έχουμε ξεκινήσει τις εξαγωγές με επιτυχία!

Τι συμβουλεύετε κάθε αγρότη που θέλει να ξεκινήσει κάτι δικό του, αλλά διστάζει...φοβούμενος το ρίσκο;

Να μην διστάσει να κάνει την αρχή, με μικρή παραγωγή που δεν χρειάζεται μεγάλες εγκαταστάσεις και εργαστήρια. Μπορεί να το ξεκινήσει στην κουζίνα του σπιτιού του η σε έναν κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι παραγωγοί πως καλλιεργώντας, ουσιαστικά παράγουμε πλούτο, από το τίποτα! Είναι κρίμα, λοιπόν να μην παίρνουμε εμείς την υπεραξία των προϊόντων μας και να μην ορίζουμε την αξία του!

 

Οικοτεχνία Πορτοκαλλίδη

Παπαφλέσσα 5, ΦέρεςΈβρος

Τ.Κ 685 00 ΘΡΑΚΗ

Τηλέφωνο 6948 946 228

oikoportokalidis.gr

 


 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου