Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Λεμονάκι μυρωδάτο... μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C με πολλά οφέλη για την υγεία!!!

 

Τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και διάφορες φυτοχημικές ενώσεις με εξαιρετικές ιδιότητες που  μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, τον έλεγχο του βάρους και την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βεβαίως,  δεν είναι μόνο η βιταμίνη C που θεωρείται ότι κάνει καλό στην καρδιά. Μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση 24 γραμμαρίων εκχυλίσματος ινών εσπεριδοειδών καθημερινά για ένα μήνα, μείωσε τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι φυτοχημικές ενώσεις που βρίσκονται στα λεμόνια – συγκεκριμένα η εσπεριδίνη και η διοσμίνη –  όπως τα φλαβονοειδή, η βιταμίνη C και η πηκτίνη μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα λεμόνια συνιστώνται συχνά ως τροφή για απώλεια βάρους αφού η πηκτίνη που περιέχουν διαστέλλεται στο στομάχι, βοηθώντας,  να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

Οι φυτικές ενώσεις στα εκχυλίσματα λεμονιών μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση της αύξησης του σωματικού βάρους με διάφορους τρόπους. Ενισχύουν ακόμα το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν την πιθανότητα εκδήλωσης σοβαρού κρυολογήματος σε ενήλικες.

ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΙΜΙΑ

Η αναιμία εμφανίζεται όταν δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο από τις τροφές που τρώτε. Τα λεμόνια δεν περιέχουν πολύ σίδηρο, αλλά προλαμβάνουν την αναιμία βελτιώνοντας την απορρόφηση του, από τις φυτικές πηγές.  Το έντερο απορροφά πολύ εύκολα το σίδηρο από το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια (γνωστός ως αιμικός σίδηρος), ενώ ο σίδηρος από φυτικές πηγές (μη αιμικός σίδηρος) δεν απορροφάτε τόσο εύκολα, αλλά μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση βιταμίνης C και κιτρικού οξέος. Έτσι τα λεμόνια που περιέχουν τόσο βιταμίνη C όσο και κιτρικό οξύ, μπορούν να προστατεύσουν από την αναιμία, εξασφαλίζοντας ότι απορροφάται όσο το δυνατόν περισσότερο σίδηρο από τη διατροφή σας.

 








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου