Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Τροφές και ασβέστιο.... ένα από τα σημαντικότερα μεταλλικά στοιχεία του ανθρώπινου οργανισμού!


 Το ασβέστιο  αποτελεί το κύριο συστατικό των οστών. Είναι ένα μέταλλο άφθονο στο σώμα και αποθηκεύεται κυρίως στα οστά και τα δόντια.  Υποστηρίζει την καρδιά και συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διεργασίες του σώματος. Βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, παίζει βασικό ρόλο στην πήξη του αίματος και αποτελεί βασικό παράγοντα για πολλά ένζυμα, συμβάλλει στην μυϊκή λειτουργία, στην κανονική νευροδιαβίβαση και αποτελεί συμπαράγοντα ενζύμων  κυρίως πεπτικά, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά δίχως αυτό.

Οι ανάγκες λοιπόν για ασβέστιο είναι μεγάλες για τον ανθρώπινο οργανισμό και αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία, την ορμονική κατάσταση, την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό, όπως και την  εμμηνόπαυση κατά την οποία οι γυναίκες το χρειάζονται για να διατηρήσουν υγιή τα οστά τους αποφεύγοντας την μείωση της οστικής πυκνότητας που οδηγεί συχνά σε οστεοπόρωση.

Οι τροφές που συνιστούν οι επιστήμονες είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, οι σπόροι και τα προϊόντα σόγιας.

Γαλακτοκομικά τρόφιμα

Είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και περιέχουν επίσης υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και κάλιο. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικά  και διαβήτη τύπου 2.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο

Σε όσους δεν αρέσουν ή αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να καταναλώσουν άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, σπόροι, ξηροί καρποί,  πορτοκάλια, σύκα, σαρδέλες, φασόλια, φακές, γάλα σόγιας. 

Παρενέργειες

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μέταλλα ή βιταμίνες, έτσι και με το ασβέστιο, είναι σημαντικό να λαμβάνεται στην σωστή ποσότητα, διαφορετικά υπάρχουν παρενέργειες. Όταν αυξηθούν υπερβολικά τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, οδηγούν σε υπερασβεστιαιμία, η οποία προκαλεί πόνο στο στομάχι, ναυτία, ευερεθιστότητα, και άλλα παρόμοια συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται υπερασβεστιαιμία και λόγω υπερβολικής λήψης συμπληρωμάτων διατροφής.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου