Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Ο χειρουργός Πέτρος Χαραλαμπούδης μιλά για την τεχνική Magseed στην οποία ειδικεύεται αλλά και για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε...για τον καρκίνο του μαστού!


 



Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες; Είναι ανώδυνη η μαστογραφία και κάθε πότε πρέπει να γίνεται; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή και τι τροφές πρέπει να αποφεύγουμε; Ποιες είναι οι αιτίες του αρσενικού καρκίνου του μαστού και τι δεν πρέπει να αγνοούν οι άντρες… γιατί ο κίνδυνος εξάπλωσης του είναι τεράστιος;   

Σε αυτά και σε άλλα σημαντικά και πολύτιμα μας απαντά ο Διευθυντής Χειρουργός Μαστού και Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου UCL Μ. Βρετανίας κ. Πέτρος Χαραλαμπούδης MD PhD FRCS FEBS

Κάθε πότε πρέπει να κάνει μια γυναίκα μαστογραφία;

H μαστογραφία είναι η σημαντικότερη απεικονιστική εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Σε γυναίκες άνω των 40 ετών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου έως και τριάντα τοις εκατό (30%) αφού δείχνει τον καρκίνο στο αρχικό ακόμα στάδιο, πριν εκδηλωθεί κλινικά ως ψηλαφητό ογκίδιο και οπωσδήποτε πριν καταφέρει να προχωρήσει στους λεμφαδένες της μασχάλης ή σε άλλες περιοχές του σώματος.

Κατά συνέπεια, η τακτική μαστογραφία από τα τριάντα πέντε έτη και μετά, μας δίνει τη δυνατότητα της πλήρους ίασης. Σε γυναίκες με θετικό οικογενειακό ιστορικό η μαστογραφία διενεργείται ετησίως από τα 35 έτη και μετά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γυναικών με πολύ επιβαρυμένο ιστορικό ή θετικό γονιδιακό έλεγχο για τα γονίδια BRCA, διενεργείται ετησίως από τα 30 έτη και μετά.

Πως γίνεται η συγκεκριμένη εξέταση; Είναι ανώδυνη;

Η ψηφιακή μαστογραφία έχει ελάχιστη ακτινοβολία και είναι σχεδόν ανώδυνη όταν πραγματοποιείται σε σύγχρονο μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας από εξειδικευμένο προσωπικό. Ο μαστός συμπιέζεται απαλά ανάμεσα σε δύο πλάκες, και ο μαστογράφος λαμβάνει φωτογραφίες του μαστού από διαφορετικές γωνίες. Η όλη εξέταση διαρκεί ελάχιστα λεπτά.

Σε τι οφείλεται ο καρκίνος του μαστού; Γνωρίζουμε για ποιο λόγο είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας;

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, οι βλάβες υψηλού κινδύνου του μαστού, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη τακτικής φυσικής άσκησης και η εξωγενής χρήση ορμονών (οιστρογόνα). Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού δεν οφείλονται σε αυστηρά κληρονομικούς/γενετικούς παράγοντες, αλλά από ένα συνδυασμό παραγόντων κινδύνου που προαναφέραμε. Σημειώστε πως ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και όχι μόνο στη χώρα μας! Ευτυχώς όμως είναι από τους πλέον ιάσιμους!

Τι ακριβώς είναι η μέθοδος Magseed και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της;

Σε μικρούς, αψηλάφητους καρκίνους μαστού, ο ειδικός χειρουργός παραδοσιακά τοποθετεί ένα σύρμα στη βλάβη ώστε ο όγκος να καθαριστεί με ακρίβεια.

Το παραδοσιακό σύρμα όμως έχει σημαντικά μειονεκτήματα, όπως  πόνο, κίνδυνο μετατόπισης εντός του μαστού καθώς επίσης δυσφορία που προκαλείται από την διαδικασία εισαγωγής του ενώ με την μέθοδο Magseed

• Eίναι σχεδιασμένο με γνώμονα τον ασθενή – είναι μη ραδιενεργό, μειώνει το στρες και το πόνο κατά τη τοποθέτησή του

• Τοποθετείται έως και έξι μήνες πριν την επέμβαση

• Μπορεί να εμφυτευθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι εύκολα ανιχνεύσιμο

• Δεν επηρεάζεται από τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοβολία.

• Παραμένει με ασφάλεια στη θέση του. 

H ομάδα με την οποία συνεργάζομαι εξειδικεύτηκε στην συγκεκριμένη τεχνική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα στη Σουηδία και στη συνέχεια την εισήγαγε στη Μονάδα Μαστού του University College London Hospitals.

Έχω  λοιπόν την χαρά και την τιμή να είμαι ο μοναδικός ειδικός χειρουργός μαστού στην Ελλάδα με εκτεταμένη εμπειρία στην τεχνική Magseed για εντοπισμό και εκτομή βλαβών του μαστού έχοντας κάνει τριακόσιες (300) επεμβάσεις στο Λονδίνο. Η τεχνική αυτή κερδίζει ολοένα έδαφος παγκοσμίως και αποτελεί «gold standard» σε πολυάριθμα Κέντρα Αναφοράς του εξωτερικού.

Τι είναι η τομοσύνθεση; Πως λειτουργεί και με τί ακρίβεια εντοπίζει προβλήματα στον μαστό;

Η τομοσύνθεση πλεονεκτεί έναντι της κλασικής ψηφιακής μαστογραφίας, καθώς χωρίς να χρησιμοποιεί περισσότερη ακτινοβολία, εντοπίζει πρώιμες βλάβες, αόρατες στην κλασική ψηφιακή μαστογραφία.

 Η 3D τομοσύνθεση (3D μαστογραφία) είναι η πιο εξελιγμένη μορφή ψηφιακής μαστογραφίας με χαμηλή δόση ακτινοβολίας, που εξετάζει τον κάθε μαστό, καταγράφοντας τομές από 40 διαφορετικές γωνίες, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ανεύρεσης μικρών καρκίνων που μπορεί να χαθούν σε μια κλασική ψηφιακή μαστογραφία, ιδιαίτερα σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. 

Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί εξέταση εκλογής σε γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών αλλά και σε γυναίκες με αυξημένη πυκνότητα μαστών (ACR C/D) οποιασδήποτε ηλικίας.

 Εστερνίζεστε την άποψη πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την θεραπεία της νόσου; Ποιες τροφές προστατεύουν και ποιες πρέπει να αποφεύγουμε;

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και λιπαρά ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού! Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτές τις τροφές όπως είναι οι  βιταμίνες C και E μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από επιβλαβείς επιπτώσεις!

Αντίθετα η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά καθώς επίσης και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας!

Σε κάθε περίπτωση μια ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με το σωστό βάρος είναι ότι καλύτερο!

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα των γυναικών… εμφανίζεται πλέον και στους άνδρες. Ποιες είναι οι αιτίες;

Αν και πιο σπάνια… είναι μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να την παραβλέπουμε γιατί πολλοί άντρες δεν ενημερώνονται για τον κίνδυνο που τους απειλεί και μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την διάγνωση  και βεβαίως την ίαση!

Οι πιθανές αιτίες του αρσενικού καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν γενετικούς παράγοντες, ιδιαίτερα την κληρονομικότητα των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, ηλικία, έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και ιστορικό ηπατικής νόσου.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άντρες έχουν λιγότερο μαστό, επομένως οι αλλαγές και οι ανωμαλίες που μπορεί να παρουσιαστούν είναι πιο ευδιάκριτες και δεν πρέπει να τις αγνοούν λόγω έλλειψης ενημέρωσης γιατί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου είναι τεράστιος!  

Βεβαίως, ανεξάρτητα από το φύλο, θέλω να τονίσω πως οποιαδήποτε ανωμαλία στο στήθος πρέπει να εξετάζεται άμεσα από γιατρό!

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες, οφείλουν να ενημερώνονται συνεχώς και να προσέχουν την υγεία τους… προκειμένου ο καρκίνος του μαστού  να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται στα πρώιμα στάδια… ώστε να θεραπεύεται και να συνεχίζει ο ασθενής κανονικά την ζωή του!!!

 

 

Πέτρος Χαραλαμπούδης MD PhD FRCS FEBS

Διευθυντής Χειρουργός Μαστού

Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής 

Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου UCL Μ. Βρετανίας

 

Petros Charalampoudis MD PhD FRCS FEBS

Consultant Oncoplastic Breast Surgeon 

Honorary Associate Professor, UCL

 

Tel: 0030 210 7483110

         0030 698 302 5936

         0044 7510 833660

petros.charalampoudis@gmail.com

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου