Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Φρούτα, λαχανικά και όσπρια... είναι φυσικά "φάρμακα" για την υγεία μας!!!



Τα όσπρια είναι σπουδαίες τροφές που προσφέρουν πολύτιμα συστατικά στον οργανισμό!  Οι φακές, η φάβα, τα φασόλια, τα ρεβίθια  είναι πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες. Περιέχουν πολλών ειδών βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μεταλλικά άλατα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και αν συνδυαστούν με κάποιο δημητριακό π.χ ρύζι ολικής ή ψωμί ολικής, μετατρέπονται σε ένα σπουδαίο και ολοκληρωμένο γεύμα.

Τα όσπρια κατατάσσονται στις θεραπευτικές τροφές, αφού η κατανάλωσή τους μειώνει την χοληστερίνη στο αίμα, προστατεύει απ’ τον καρκίνο, την καρδιά, το κυκλοφορικό, βοηθά τους διαβητικούς στην μείωση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα τους και επιβραδύνει την γήρανση.

Οι αλεσμένοι σπόροι και μη (κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, σουσάμι)  όπως  λέει ο Ιπποκράτης, δεν παχαίνουν, διότι δεν μπορούμε να φάμε πολλούς.

Περιέχουν σε άφθονες ποσότητες τ’ απαραίτητα για τον οργανισμό Ω3-Ω6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και κάποιες ωφέλιμες ουσίες όπως οι λιγνίνες  που μπορούν ακόμη και να αναστείλουν διάφορες βαριές εκφυλιστικές αρρώστιες, όπως ο καρκίνος, τα εγκεφαλικά και οι καρδιοπάθειες.

Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες A, C, D, K, E, όλο το σύμπλεγμα των Β και την Β12, καθώς και όλα τα μεταλλικά στοιχεία. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, χλωροφύλλη, καροτίνη, βιοφλαβονοειδή, τρυπτοφάνη, ισοφλαβόνες, αλκαλοειδή και στερόλες.

Οι ουσίες αυτές είναι τόσο απαραίτητες στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όσο και το οξυγόνο που αναπνέουμε. Σημαντική τροφή επίσης είναι το ταχίνι ολικής αλέσεως και το παστέλι, που αποτελούσαν απ’ την αρχαιότητα την βασική τροφή των Ελλήνων πολεμιστών, αθλητών και Ολυμπιονικών.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εκτός των σπουδαίων συστατικών που περιέχουν, επειδή τρώγονται ωμά έχουν και την απαραίτητη  ενέργεια. Τα δύο κορυφαία θεωρούνται πως είναι το σκόρδο και το κρεμμύδι τα οποία όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες είναι ανάμεσα στις δέκα πολυτιμότερες τροφές που υπάρχουν. Από την Αρχαιότητα γνώριζαν τις θεραπευτικές και ζωογονητικές ιδιότητες των δύο θαυματουργών αυτών βολβών.

Τα σκόρδα και τα κρεμμύδια εξισορροπούν επίσης την πίεση του αίματος, αραιώνουν το αίμα με την διάλυση των θρόμβων, κατεβάζουν την «κακή» LDL χοληστερίνη, βοηθούν την πέψη και τις παθήσεις του στομάχου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και εξουδετερώνουν τα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς ενεργώντας ως αντιβιοτικά. Το σκόρδο εκτός των βιταμινών B, E και A περιέχει ένα αμινοξύ  που, όταν καταναλωθεί, παράγει ένα ένζυμο, την αλλικίνη που για κάποιους γιατρούς είναι ισοδύναμη με την πενικιλίνη  και μπορεί να εξουδετερώσει τουλάχιστον 23 διαφορετικά είδη βακτηριδίων, 60 τύπους μυκήτων, την γάγγραινα, πολλά είδη λοιμώξεων και επιδημικών ασθενειών.

Η τακτική λήψη κρεμμυδιών, όπως αναφέρουν αρχαία κείμενα, μπορούν να θεραπεύσουν  28 περίπου ασθένειες. Είναι πολύ πλούσια σε πυρίτιο, φώσφορο, ιώδιο, ασβέστιο, θείο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο. Η χρήση τους βοηθά στην θεραπεία του διαβήτη, στις λοιμώξεις, τις λεμφικές παθήσεις, τον καρκίνο και την λευχαιμία.

Τα σταφύλια, τα ρόδια, τα σύκα και τα μήλα βρίσκονται στην κορυφή της διατροφικής αξίας των φρούτων! Όποιος δεν τρώει καθόλου φρούτα και λαχανικά… κάποια στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας!

Τα αποξηραμένα  φρούτα και λαχανικά όπως τα δαμάσκηνα, τα ξερά σύκα, οι χουρμάδες, οι λιαστές ντομάτες, τα αποξηραμένα μανιτάρια αποτελούν μεγάλες πηγές μετάλλων και ιχνοστοιχείων και μπορούμε να τα γευτούμε όλες τις ώρες της ημέρας ως γλυκό.. αφού δεν παχαίνουν και η κατανάλωση τους… γεμίζει με δύναμη και ενέργεια τον οργανισμό.
Αποφεύγετε  επισταμένως  τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι γεμάτα από επικίνδυνες ουσίες που αρρωσταίνουν τον οργανισμό και τον οδηγούν στην πρόωρη γήρανση. Η υγιεινή διατροφή συνδυασμένη  με την άσκηση που μπορεί να είναι ένα μισάωρο καθημερινό περπάτημα … αποτελεί το πιο φυσικό και ισχυρό θεραπευτικό μέσο για την υγεία μας!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου