Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Νίκος Γαλατιανός: Επέλεξα να εκφράζομαι με την ψυχή μου!!!
























Ο Νίκος Γαλατιανός  είναι ένας από τους καλύτερους σολίστες μπουζουκιού! Σε ηλικία εννέα ετών κράτησε πρώτη φορά στα χέρια του μπουζούκι και από τότε δεν το άφησε καθόλου! Το ταλέντο και η αγάπη του για την μουσική είχαν ως αποτέλεσμα να ξεχωρίσει πολύ γρήγορα. Από μικρή ηλικία παίζει δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού όπως η Σωτηρία Μπέλλου, ο Μπάμπης Τσετίνης, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Γιώργος Μουζάκης, ο Σταμάτης Κόκκοτας, η Σόφη Ζαννίνου, οι αδελφοί Τζαβάρα, ο Κώστας Καρουσάκης. Συνεχίζει για πολλά χρόνια ως πρώτο μπουζούκι του Δημήτρη Κόκκοτα την δεκαετία του ‘90 που μεσουρανούσε στο μουσικό στερέωμα ενώ αργότερα συνεργάζεται με την Αγγελική Ηλιάδη στις "Μούσες" και κατόπιν με τον Χ. Πάζη και άλλους.

Κάποια στιγμή αποφασίζει να κάνει στροφή στην καριέρα του επιλέγοντας να εμφανίζεται σε μικρότερους χώρους ώστε να επικοινωνεί καλύτερα με τον κόσμο.

 «Ήταν αυτό που ήθελα πραγματικά να κάνω γιατί με εξέφραζε ως άνθρωπο και μουσικό! Αισθάνθηκα λοιπόν πως ήταν η κατάλληλη ώρα να το πραγματοποιήσω αφού είχα ευτυχήσει μέχρι τότε να ζήσω στην επαγγελματική μου πορεία όλα αυτά που ονειρευόμουν όταν ξεκινούσα. Αναγνώριση δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου με χιλιάδες ώρες στούντιο, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Εμφανίσεις στα καλύτερα κέντρα της Αθήνας και μεγάλη επιτυχία σε συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος! Δεν δυσκολεύτηκα λοιπόν καθόλου να επιλέξω μικρότερα μαγαζιά που μου έδιναν την δυνατότητα να εκφραστώ όπως επιθυμούσα!»

-Σας βοήθησε αυτό;

Σίγουρα γιατί ο ρόλος μου δεν ήταν πλέον διεκπεραιωτικός! Μπόρεσα να δείξω και άλλες δυνατότητες που έχω ως μουσικός με αποτέλεσμα να επικοινωνώ περισσότερο με τον κόσμο που είναι το ζητούμενο για μένα. Παίζω τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από παλιότερες γενιές και θέλουν να ακούσουν άνθρωποι νεώτερης ηλικίας την ώρα που διασκεδάζουν. Κάτι που είναι αδύνατον να συμβεί σε μεγάλες πίστες αφού το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο.

-Η επιλογή όμως μικρότερων χώρων στερεί υψηλά μεροκάματα…

Εννοείται πως έχει οικονομικό κόστος αλλά δεν γίνεται να τα έχουμε όλα. Κάτι χάνουμε…. κάτι κερδίζουμε! Μην φανταστείτε πως είμαι πλούσιος… ούτε υπεράνω χρημάτων!!! Βιοπορίζομαι από την δουλειά μου όπως όλοι.
Θεωρώ όμως έντιμο να βάζω πάνω από το δικό μου μεροκάματο την διασκέδαση του ανθρώπου που με τιμά με την παρουσία του, όπου εμφανίζομαι. Μπορεί αυτό να φαντάζει παράλογο την σημερινή εποχή που ζούμε... είναι όμως απολύτως λογικό για καλλιτέχνες ψυχής, όπως εγώ!!! Αν δεν με «γεμίζει» ότι κάνω…. προτιμώ να ασχοληθώ με κάτι άλλο!

 - Όπως;

Με την σύνθεση, την ενορχήστρωση και την παραγωγή! Ήδη συνεργάζομαι  με αρκετούς τραγουδιστές σε αυτόν τον τομέα ενώ παράλληλα ετοιμάζω δύο δικά μου cd με οργανικά κομμάτια για μπουζούκι.

-Αρκετοί καταξιωμένοι τραγουδιστές προτιμούν πλέον να εμφανίζονται σε μικρότερους χώρους. Θα συνεργαζόσασταν μαζί τους ή προτιμάτε την μοναχική πορεία;

Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συνεργασία, με οποιονδήποτε καλλιτέχνη θέλει να παρουσιάσει μια δουλειά.. που το αποτέλεσμα αποδεικνύει πως σέβεται όποιον πάει να τον ακούσει. Ο κόσμος όταν τον υπολογίζεις.. στο επιστρέφει δείχνοντας την αγάπη του! Σε ακολουθεί ανεξάρτητα που εμφανίζεσαι και αυτή είναι η μεγαλύτερη καταξίωση!

-Ποια είναι η άποψη σας για το σημερινό ρεπερτόριο;

Δεν υπάρχει πλέον λαϊκό τραγούδι! Ότι ακούγεται φαντάζει ξένο… για όσους  μεγαλώσαμε με Β. Τσιτσάνη, Μ. Βαμβακάρη,  Μ. Χιώτη, Γ. Ζαμπέτα, Μ. Θεοδωράκη, Μ.Χατζηδάκη, Στ. Ξαρχάκο αλλά και νεώτερους συνθέτες όπως ο Χ. Νικολόπουλος, ο Θ. Πολυκανδριώτης, ο Κ. Παπαδόπουλος.

-Πόσο αληθινή είναι η εικόνα ενός τραγουδιστή που βλέπουμε στην πίστα;

Ανάλογα με την περίπτωση! Μεγάλα ονόματα όπως η Καίτη Γαρμπή, ο Νότης Σφακιανάκης, ο Δημήτρης Κόκκοτας η Νατάσα Θεοδωρίδου είναι πολύ καλά και απλά παιδιά ενώ άλλοι με μισό σουξέ…. ούτε καν πλησιάζονται!

-Φιλίες υπάρχουν σε αυτόν τον χώρο;

Ελάχιστες! Είναι πολύ ανταγωνιστικό το επάγγελμα.

-Έχετε  βιώσει αχαριστία από ανθρώπους που βοηθήσατε;

Τεράστια! Οι περισσότεροι ξεχνούν πολύ  γρήγορα...

-Λάθη κάνατε;

Εκατομμύρια!!! Πρώτα κοιτούσα τους άλλους και μετά εμένα γιατί έτσι επέβαλλαν οι ηθικοί κανόνες που αρνούμαι να παραβώ ακόμα και σήμερα! Λειτουργώ με το συναίσθημα και αυτό είναι ότι χειρότερο για αυτό τον χώρο.

-Αν γύριζε ο χρόνος πίσω… τι θα αλλάζατε;

Θα ήμουν λιγότερο συναισθηματικός και περισσότερο προσεχτικός τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Λίγοι άνθρωποι αξίζουν μια θέση στην καρδιά μας!!!

-Ποιον θεωρείτε καλύτερο χαρακτήρα απ’ όλους τους τραγουδιστές που συνεργαστήκατε;

Τον Δημ. Κοκκότα, τον Νότη Σφακιανάκη, την  Κ. Γαρμπή, την Ν. Θεοδωρίδου και τον Χρ. Πάζη.

-Υπήρξε κάποιος που σας πίκρανε πολύ με την συμπεριφορά του;

Αρκετοί....

-Τι χρειάζεται για να επιβιώσει σήμερα κάποιος στον χώρο;

Αντοχές και…. ανοχές!!! Να είναι έτοιμος να θυσιάσει ακόμα και την προσωπική του ζωή αφού οι συνθήκες εργασίας δεν ευνοούν την δημιουργία οικογένειας!

-Εσείς μετανιώσατε που δεν κάνατε δική σας;

Έκανα αυτό που αγαπούσα και εξακολουθώ να αγαπώ πολύ! Δεν το μετανιώνω!

-Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που ξεκινάει σήμερα ως μουσικός ή τραγουδιστής;

Να αλλάξει επάγγελμα!!! Είναι πολύ σκληρές πλέον οι συνθήκες να επιβιώσει κάποιος σε αυτή την δουλειά. Ειδικά αν είναι μουσικός αφού από τότε που καταργήθηκε η ταυτότητα του επαγγελματία μπορεί πλέον ο καθένας να δηλώνει ότι θέλει! 
Αυτή είναι η αιτία που δουλεύουν άτομα με μηδαμινή πείρα και βρίσκονται εκτός…. άνθρωποι με τεράστιες μουσικές γνώσεις και περγαμηνές!!!

-Εμφανίζεστε κάπου αυτό το διάστημα;

Στο μουσικό μεζεδοπωλείο «Ζήκος», Αγ. Αναργύρων 6, στην Ν. Ιωνία, κάθε Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι. Εκεί όσοι έρχονται διασκεδάζουν όπως παλιά… ακούγοντας αγαπημένα τραγούδια που έχω επιλέξει προσωπικά αλλά και όσα ζητούν εκείνη την ώρα με αποτέλεσμα μουσικοί, τραγουδιστές και θαμώνες να γινόμαστε μια μεγάλη παρέα! Εμείς καταθέτουμε την ψυχή μας παίζοντας αυτά που θέλουν… και εκείνοι μας ανταμείβουν με την συνεχή παρουσία τους!

-Κοιτάζοντας πίσω με το χέρι στην καρδιά… ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνετε;

Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να γίνω ευτυχισμένος κάνοντας πραγματικότητα  τα όνειρα μου σ' ένα τόσο δύσκολο χώρο, χωρίς ποτέ να προδώσω τις αρχές και τις αξίες μου!!!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου