Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε λόγω καδμίου χριστουγεννιάτικο πιάτο που πωλείται στα Jumbo. Καλούνται όσοι το έχουν αγοράσει, να μην το χρησιμοποιήσουν!


 

O ΕΦΕΤ ανακάλεσε από την αγορά πορσελάνινο πιάτο, στο οποίο διαπιστώθηκαν αυξημένα επίπεδα απελευθέρωσης καδμίου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για πιάτο από πορσελάνη με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση 15cm, με κωδικό προϊόντος ITEM NO: SJ0211, αριθμό γραμμοκώδικα 0526126000033 και αριθμό παρτίδας SJB23022-1, το οποίο διακινείται από την εταιρεία «JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.

Το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που προκαλεί καρκίνο, συγγενείς αναπηρίες και άλλες βλάβες στην αναπαραγωγή. Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, να προκαλέσει χαμηλό βάρος γέννησης και να  βλάψει τη νευροσυμπεριφορική ανάπτυξη στα παιδιά. Η χρόνια έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα στο κάδμιο μπορεί επίσης να βλάψει τα  νεφρά, τα οστά και τους πνεύμονες.

 Η χρόνια έκθεση σε χαμηλά επίπεδα μολυσματικών μετάλλων όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η Μόλυνση μέσω κοινά χρησιμοποιούμενων ειδών οικιακής χρήσης, αέρα, νερού, εδάφους και τροφών, παρατεταμένα, συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η περιφερική αρτηριακή νόσος.

 

 

 Πηγή cibum.gr





 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου