Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συμβουλεύει τι να προσέξουμε για να έχουμε ένα ασφαλές... γιορτινό τραπέζι!

Τώρα τις γιορτές ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μας δίνει μια σειρά από συμβουλές για το πώς θα έχουμε ένα ασφαλές τραπέζι.

Οι συμβουλές αφορούν στην πρόληψη των νοσημάτων, τα οποία προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου.

Οι συμβουλές του ΕΟΔΥ

  • Διατηρήστε τα τρόφιμα χωριστά
  • Διατηρήστε το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο, σε δοχεία ή σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.
  • Αποθηκεύστε τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου).
  • Μαγειρέψτε επαρκώς τα τρόφιμα
  • Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα έχουν μαγειρευτεί σε ασφαλή θερμοκρασία.
  • Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
  • Μετά την παρασκευή του φαγητού, διατηρήστε το σε ασφαλείς θερμοκρασίες είτε πρόκειται για ζεστό είτε για κρύο φαγητό.
  • Τοποθετήστε τα περισσεύματα των τροφίμων στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν και εντός 2 ωρών από την στιγμή που παρασκευάστηκε το φαγητό. Εναλλακτικά τοποθετήστε τα περισσεύματα στο ψυγείο εντός 1 ώρας, εάν τα τρόφιμα εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 32°C, όπως κατά τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο.
  • Η θερμοκρασία στην συντήρηση του ψυγείου σας πρέπει να ρυθμιστεί, ώστε να είναι ≤ 4oC και στην κατάψυξη ≤ -18o
  • Αποψύξτε το κρέας με ασφάλεια
  • Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ειδικά εάν πρόκειται να παρασκευάσετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά
  • Βακτήρια όπως η Salmonella επιβιώνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών με κανονική όψη. Πολλά αγαπημένα εορταστικά φαγητά ή γλυκά περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. τα φαγητά με αυγολέμονο, το τιραμισού, διάφορες σάλτσες τύπου Caesar).

Μην καταναλώνετε ωμή ζύμη

Η ζύμη που παρασκευάζεται με αλεύρι ή/και αυγά μπορεί να περιέχει βακτήρια, όπως η Salmonella. Μην δοκιμάζετε και μην αφήνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν ωμή ζύμη που προορίζεται για ψήσιμο ή μαγείρεμα (π.χ. ζύμη για κουλουράκια, μπισκότα).

Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό:

  • Πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
  • Πριν καταναλώσετε τρόφιμα
  • Μετά τον χειρισμό ζωοτροφής για κατοικίδια ζώα ή την επαφή με κατοικίδια ζώα
  • Μετά την χρήση της τουαλέτας
  • Μετά την αλλαγή της πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
  • Μετά την επαφή με απορρίμματα
  • Πριν και μετά την φροντίδα ασθενούς
  • Πριν και μετά την φροντίδα τραύματος
  • Μετά το φύσημα της μύτης, το βήξιμο ή το φτέρνισμα

Εγκυμοσύνη και εορταστικά τρόφιμα

  • Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, εμφάνισης, δηλαδή, συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου.
    Εάν είστε έγκυος, αποφύγετε την κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων, κατά την περίοδο των εορτών αλλά και σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης:
  • Ωμού ή μη παστεριωμένου γάλακτος και προϊόντων που παρασκευάζονται από αυτό, όπως μαλακά τυριά (π.χ. ανθότυρο, μανούρι). Τα σκληρά τυριά είναι πιο ασφαλείς επιλογές.
  • Κατεψυγμένων καπνιστών και ωμών θαλασσινών (συμπεριλαμβανομένου και σούσι) και καπνιστού σολωμού (cold smoked salmon)
    Πατέ
  • Ωμής ζύμης
  • Φρέσκου ή μη παστεριωμένου χυμού ή μηλίτη

Οι εγκυμονούσες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από λιστερίωση σε σχέση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες.





Πηγή: healthstat.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου