Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Ο Δρ Γρηγόρης Κυριάκου μου εξηγεί τι είναι Αεροπορική Ιατρική...που άκουγα για πρώτη φορά!!!

 





Γνωρίζατε πως υπάρχει Αεροπορική Ιατρική;

Εγώ  πάλι όχι και μάλιστα μου έκανε τόση εντύπωση μόλις το είδα κάπου..  που θέλησα  σχεδόν αμέσως να μάθω περισσότερα γι’ αυτήν την ειδικότητα που άκουγα πρώτη φορά!!!

Ευχαριστώ τον ευγενή Δρ Γρηγόρη Κυριάκου που είναι και ο ίδιος πιλότος, εξουσιοδοτημένος Αεροπορικός Εξεταστής, Ιατρικός Σύμβουλος της Aegean Airlines και της Olympic Air για την όμορφη κουβέντα που κάναμε και τα καινούργια πράγματα που έμαθα… τα οποία μοιράζομαι μαζί σας!!!

Τι είναι Αεροπορική Ιατρική;

Είναι η επιστήμη που αφορά όλους τους ιπτάμενους που βρίσκονται στον αέρα είτε από χόμπυ…είτε εργάζονται!

Ο αεροπορικός εξεταστής δεν είναι ο γιατρός που απλά θα χορηγήσει το αναγκαίο πιστοποιητικό, αλλά και ο μόνος εξειδικευμένος ιατρός για να συμβουλέψει ή και να επιλύσει διάφορα προβλήματα υγείας που προκύπτουν… κρίνοντας σε κάθε περίπτωση την βέλτιστη αγωγή, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η πτητική ικανότητα του πιλότου… ο οποίος μπορεί να νοσήσει από κάποιο οξύ ή χρόνιο νόσημα με αποτέλεσμα να χρειάζεται την κατάλληλη αγωγή.

Τα πιο κοινά νοσήματα που παρουσιάζονται είναι τα καρδιαγγειακά, δηλαδή εμφράγματα μυοκαρδίου και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Επομένως η πρόληψη αλλά και η θεραπεία αυτών των συμβάντων είναι βασικός στόχος του ΑΜΕ.

 Προκαλούνται προβλήματα υγείας από την πτήση; 

Όχι! Eκτός και αν έχει ήδη διάφορα προβλήματα ο άνθρωπος που βρίσκεται στον αέρα…  οπότε σε συνθήκες πτήσης θα επιδεινωθούν!!

Π.χ  άτομο που πάσχει από Χρόνια Αναπνευστική  Πνευμονοπάθεια στα οχτώ χιλιάδες πόδια ( ύψος θαλάμου, όταν πετάει το αεροπλάνο στα 35.000-40.000 πόδια) δεν θα αισθάνεται πολύ καλά… θα νοιωθει ότι του λείπει οξυγόνο! Γι΄αυτό πρέπει να αποκλειστεί από το να εργάζεται στον αέρα ή να έχει πτυχίο ικανότητας χειριστή αεροπλάνου!

Ο πελάτης που είναι ΧΑΠ  με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ταξιδέψει;

Ο άνθρωπος με χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια θα πρέπει να έχει έγγραφο του γιατρού του, το οποίο πρέπει να λέει… με ποιες συνθήκες μπορεί να ταξιδέψει! Με οξυγόνο; Χωρίς; Με συνεχές οξυγόνο και σε ποια ροή, ώστε να ταξιδέψει με ασφάλεια! Αυτό ισχύει για όλους τους ασθενείς!

Δηλαδή όποιος έχει κάποιο πρόβλημα υγείας οφείλει να ενημερώσει την εταιρεία, σωστά;

Σαφώς!!! ‘Οταν υπάρχει κάποιο οξύ πρόβλημα, έτσι; Τότε  θα απευθυνθεί στο Μedical desk της αεροπορικής εταιρείας με την οποία θα πετάξει και θα αναφέρει από τι πάσχει και που θέλει να ταξιδέψει. Η αεροπορική εταιρεία θα επικοινωνήσει αμέσως με τον γιατρό της... ο οποίος θα δώσει ακριβείς οδηγίες!

Εγώ που είμαι Ιατρικός Σύμβουλος της Aegean Airlines και της Olympic Air,  οτιδήποτε τέτοιο θέμα προκύψει σε πελάτες των συγκεκριμένων αεροπορικών εταιριών.. θα απευθυνθούν σε μένα για να επιτρέψω να πετάξει...αλλιώς θα αποκλειστεί από την πτήση!

Ποια διαδικασία ακολουθείτε;

 Η εταιρεία, μου αναφέρει εγγράφως... τι πρόβλημα υπάρχει και τι ακριβώς έχει αναφέρει ο επιβάτης… οπότε θα αποφανθώ αν πετάει με συνοδεία γιατρού ή όχι… Αν χρειάζεται νοσηλευτή, οξυγόνο ή οτιδήποτε  άλλο κρίνω απαραίτητο για την ασφαλή μετακίνηση, στον τόπο προορισμού του!

Δεν έρχεστε δηλαδή σε επαφή μαζί του;

Όχι! Εγώ δεν τον εξετάζω! Δεν είμαι θεράπων γιατρός του! Απλά με τα δεδομένα που υπάρχουν συμβουλεύω αν πρέπει να πετάξει και με ποιες συνθήκες ή δεν πρέπει να επιβιβαστεί καθόλου στο αεροπλάνο! Φανταστείτε ένα μεγάλο ταξίδι να πρέπει να διακοπεί λόγω αναγκαστικής προσγείωσης επειδή κινδυνεύει άμεσα η υγεία κάποιου επιβάτη… Είναι καταστάσεις... που κάνει τα πάντα για να αποφύγει κάθε αεροπορική εταιρεία σε όλο τον κόσμο!

Υπήρξαν περιπτώσεις που είπατε να μην πετάξει κάποιος επιβάτης και αυτός επέμενε για το αντίθετο;

Βεβαίως! Δυστυχώς.. συμβαίνει πολύ συχνά! Και αν επιμένει ο ασθενής, λες δεν γνωρίζει και κάπου το καταλαβαίνω! Τι να πεις όμως… όταν πολλές φορές επιμένει ο γιατρός του;;;

Α, ωραία! Και τι κάνετε τότε;

Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον γιατρό πλέον...τον λόγο της άρνησης μας... να πετάξει ο ασθενής του!! Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε συνεχώς τέτοια περιστατικά ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων! Πρέπει να γίνει κατανοητό πως είναι αναγκαίο να υπάρχει σοβαρότητα και υπευθυνότητα... από την πλευρά των επιβατών... ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στον αέρα με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους… και το ταξίδι να είναι ασφαλές για όλους!!!

   

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου