Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

'Εξαρση γαστρεντερίτιδας... θεραπεία και πρόληψη!


 

Έξαρση γαστρεντερίτιδας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα… παρά το γεγονός πως η μετάδοση της είναι συχνότερη από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο  αφού παραμένουμε περισσότερο σε κλειστούς χώρους!

 Η γαστρεντερίτιδα είναι μια  λοίμωξη που προσβάλλει όλες τις ηλικίες και  τα συμπτώματα της είναι η επίμονη διάρροια και ο εμετός που ξεκινούν συνήθως απότομα… και εκδηλώνονται κάποιες φορές έντονα! Επίσης παρατηρούνται πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, κράμπες και ανορεξία.

Οι ασθενείς που νοσούν κινδυνεύουν από αφυδάτωση η οποία  εκδηλώνεται με σκούρο κίτρινο χρώμα στα ούρα, δίψα, κόπωση, ζάλη ή σύγχυση. Οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο αφού μπορεί να απειληθεί ακόμα και η ζωή τους.

Όσοι έχουν νοσήσει πρέπει να πίνουν πολλά υγρά ώστε να αναπληρώσουν τις απώλειες όχι μόνο των υγρών του σώματος… αλλά και τους ηλεκτρολύτες. Σε κάθε περίπτωση να αποφεύγετε την κατανάλωση χυμών ή σόδας… διότι ενδέχεται να επιδεινώσουν την διάρροια.

Αν μπορείτε να φάτε… προτιμήστε  καλά βρασμένο φιλέτο κοτόπουλου, βραστά λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης  καθώς και δημητριακά. Αποφύγετε τα πολλά λίπη και την ζάχαρη!  

Εάν  διαπιστώνετε πως η διάρροια δεν σταματάει…. πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας… μπορείτε να πάρετε κάποιο αντιδιαρροϊκό φάρμακο!

ΠΡΟΣΟΧΗ!  Η ανεξέλεγκτη λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων για αρκετές ημέρες πιθανόν να έχει σοβαρές και ανεπιθύμητες ενέργειες… σε ότι αφορά την κινητικότητα του εντέρου σας.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα αντενδείκνυνται για τα παιδιά και θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο… προτού τους δώσετε οτιδήποτε!!

 Είναι αναγκαία η επικοινωνίας με τον γαστρεντερολόγο σας εάν διαπιστώσετε…

Συμπτώματα αφυδάτωσης, διάρροιας ή εμετού περισσότερο από δύο ημέρες.. καθώς επίσης  έντονο πόνο στην κοιλιά, αδυναμία λήψης υγρών για αρκετές ώρες, μη ούρηση για ώρες.. κατά τη διάρκεια της ημέρας!!

Η γαστρεντερίτιδα διαρκεί…

Σε γενικές γραμμές  2-3 ημέρες έως και μια εβδομάδα περίπου. Σε περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης ο ασθενής θα χρειαστεί  νοσηλεία στο νοσοκομείο και χορήγηση υγρών  ενδοφλεβίως.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στην θεραπεία της. Συνεπώς να ΜΗΝ λαμβάνετε από μόνοι σας αντιβιοτικά, παρά μόνο  κατόπιν σύσταση γιατρού, ειδικά σε περίπτωση εγκυμοσύνης!!

ΠΡΟΛΗΨΗ!!

Για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης της γαστρεντερίτιδας… πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από το φαγητό!

Επίσης ΜΗΝ καταναλώνετε ύποπτα τρόφιμα και υγρά που δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς.

Εάν νοσείτε παραμείνετε σπίτι λίγες μέρες! Με τον τρόπο αυτό, αφενός θα γίνετε γρηγορότερα καλά αφού απαιτείται ανάπαυση…. Αφετέρου θα αποτρέψετε την μετάδοση του ιού και σε άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με εσάς!!!





SHARE

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου