Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Τα πιο υγιεινά φαγητά της Ελληνικής Κουζίνας!


 Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη νόστιμα και υγιεινά φαγητά που αξίζει να καταναλώνετε τακτικά όπως η μελιτζανοσαλάτα η οποία παρασκευάζεται από ψημένες μελιτζάνες, ελαιόλαδο, σκόρδο και χυμό λεμονιού. Διατροφικά, πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή αφού αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία μειώνουν τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες και συνδέονται με την γήρανση, την εμφάνιση καρκίνων και διάφορων χρόνιων νοσημάτων. Συγκεκριμένα, στον φλοιό της μελιτζάνας περιέχεται η νασουνίνη, η οποία θεωρείται πως προστατεύει και την υγεία του εγκεφάλου. Επιπλέον, το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει από την κακή χοληστερίνη και προωθεί την καλή υγεία του νευρικού συστήματος. Τέλος, το ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών.

Ντολμαδάκια

Τα αμπελόφυλλα με τα οποία τυλίγουμε τα ντολμαδάκια είναι χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά σε φυτικές ίνες, ενώ έχουν και υψηλά επίπεδα βιταμινών Α και Κ. Παράλληλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ ιδίως τα φύλλα κόκκινων σταφυλιών βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος .

Τα διάφορα μυρωδικά που προσθέτουμε στα ντολμαδάκια επίσης έχουν οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα, ο άνηθος είναι χαμηλός σε θερμίδες, αλλά πλούσιος σε βιταμίνες C και Α, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγγάνιο και σίδηρο. Συγχρόνως περιέχει και πολλά αντιοξειδωτικά, μειώνοντας τον κίνδυνο της χρόνιας φλεγμονής και δρώντας προληπτικά ενάντια σε νόσους όπως είναι το Αλτσχάιμερ, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Γίγαντες

Οι κοκκινιστοί γίγαντες στο φούρνο με λαχανικά έχουν ένα πλούσιο διατροφικό προφίλ και προωθούν την απώλεια βάρους, καθώς περιέχουν άφθονη φυτική πρωτεΐνη και μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών.

Η κατανάλωσή των οσπρίων, έχει γενικότερα συνδεθεί με μικρότερο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ θεωρείται πως μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση του υψηλού σακχάρου και του διαβήτη. Τα λαχανικά που προστίθενται στο συγκεκριμένο πιάτο επίσης προσφέρουν μεγάλη διατροφική αξία, με έξτρα βιταμίνες και μέταλλα.

Φακές

Ένα ακόμα όσπριο υψηλής διατροφικής αξίας. Η κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου συνδέεται με μειωμένο ρίσκο υπέρτασης, καρκίνου, διαβήτη και υψηλής χοληστερίνης.

Σουβλάκι

Το σουβλάκι μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ειδικά όταν πρόκειται για το καλαμάκι, το οποίο είναι προτιμότερο από τον γύρο, ο οποίος περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες σε κορεσμένα λιπαρά.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε καλαμάκι κοτόπουλο ή χοιρινό, αν και το δεύτερο συστήνεται να μην καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, καθώς πρόκειται για κόκκινο κρέας. Τα καλαμάκια είναι υψηλά σε πρωτεΐνη, η οποία βελτιώνει την αίσθηση του κορεσμού και βοηθά στην διατήρηση και την ανάπτυξη της μυϊκής μας μάζας. Επιλέξτε να συνδυάσετε τα καλαμάκια σας με μια πίτα ολικής άλεσης και μια σαλάτα, για ενέργεια, κορεσμό και μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Το τζατζίκι είναι επίσης μια πολύ καλή προσθήκη, καθώς περιέχει πρωτεΐνη και προβιοτικά, τα οποία προωθούν την καλή υγεία του στομάχου και του εντέρου. Φυσικά και μια πίτα απ’ όλα, όταν την γεύεστε αραιά και που… εννοείτε πως δεν πρόκειται να σας καταστρέψει!

Ψητές σαρδέλες

Αν και εξαιρετικά οικονομικές, οι  σαρδέλες είναι αφενός νόστιμες και αφετέρου εξαιρετικά υγιεινές αφού πρόκειται για ένα ψάρι γεμάτο με καλά λιπαρά, το οποίο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, οι σαρδέλες περιέχουν σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει . Φυσικά, ορισμένα από τα συστατικά αυτά, όπως την βιταμίνη C, τα περιέχει σε πολύ μικρές ποσότητες, επομένως είναι σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, που να περιλαμβάνει ευρεία γκάμα τροφών.


 



Πηγή: healthstat

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου