Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Πέντε φρούτα... για γρήγορη αποτοξίνωση μετά τις γιορτές!


 Η αποτοξίνωση είναι η προσπάθεια μέσω της διατροφής, να απομακρύνουμε τις τοξικές ουσίες  από το σώμα μας στο οποίο υπάρχουν διάφορα είδη τοξινών που σχηματίζονται κατά την διάρκεια των πολυάριθμων μεταβολικών λειτουργιών.

Με τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε σήμερα, με τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης, το σώμα μας φαίνεται να γίνεται πιο ευαίσθητο σε κάθε είδους τοξίνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καθίσταται σημαντικό να αποτοξινώνετε συχνά από τις επιβλαβείς τοξίνες έτσι  ώστε να βελτιώσετε τις μεταβολικές σας λειτουργίες, να αποτρέψετε ασθένειες και να αποκτήσετε όμορφο δέρμα και μαλλιά!

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους αποτοξίνωσης είναι να συμπεριλάβετε τα φρούτα εποχής στη διατροφή σας. Τα φρούτα, άλλωστε, είναι «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας έχοντας εκείνες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που σας παρέχουν τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και βοηθούν αποτελεσματικά τον οργανισμό σας. 

1. Μήλα

Εκτός ότι περιέχουν πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα, είναι επίσης πλούσια σε φυτοχημικά και πηκτίνη, τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση. Η πηκτίνη "ξεπλένει" τα πρόσθετα τροφίμων και τα μέταλλα στο σώμα μας. Τα οξέα του μήλου (μηλικό και τρυγικό) βοηθούν στην πέψη και τρώγονται καλύτερα ωμά. Αν καταναλώνονται με την φλούδα είναι καλή πηγή  βιταμίνης C  και φυτικών ινών.

2. Λεμόνια

Αναφέρονται συχνά όταν γίνεται λόγος για αποτοξίνωση, όπως όλα τα εσπεριδοειδή που είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Το λεμόνι είναι μια αποτελεσματική πηγή καθαρισμού και βοηθά επίσης σε γαστρικά προβλήματα. Είναι πιο αποτελεσματικό όταν το πίνουμε με ζεστό νερό. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι προσθέτουν ζάχαρη, συνιστάται να το παίρνετε όταν ξυπνήσετε, με φρέσκο ​​τζίντζερ σε φέτες ρίζας.

3. Μούρα 

Η φράουλα, το βατόμουρο, το φραγκοστάφυλο και το μύρτιλο είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C και φυτικών ινών. Μόνο 1 φλιτζάνι βατόμουρα έχει 7,6 γραμμάρια φυτικών ινών. Η κατανάλωση μούρων βοηθά στην παραγωγή βουτυρικού, το οποίο είναι ένα λιπαρό οξύ που βοηθά στην απώλεια βάρους. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταναλώσετε είναι να τα συμπιέσετε για να βγάλουν τους χυμούς τους, να τα ανακατέψετε με νερό και να τα αφήσετε να ξεκουραστούν για μισή ώρα. Όπως επίσης να τα φάτε με βρώμη ή απλά να τα ανακατέψετε φτιάχνοντας έναν χυμό.

4. Ανανάς

Ο ανανάς είναι φρούτο πλούσιο σε βρομελίνη που βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών και στην πέψη του. Βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής, στην ανακούφιση από την αρθρίτιδα και βοηθά στην ταχεία ανάρρωση από τραυματισμούς. Οι ανανάδες είναι καλύτεροι αν τρώγονται φρέσκοι. Οι κονσερβοποιημένοι ανανάδες δεν συνιστώνται καθώς το ένζυμο βρομελίνη καταστρέφεται. Βοηθούν επίσης στην πέψη.

5. Ρόδι

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε το ρόδι είναι σε χυμό, καθώς οι σπόροι του φρούτου χρειάζονται πολύ χρόνο για να χωνευτούν. Το ρόδι προσφέρει καλή ποσότητα βιταμίνης C και φυτικών ινών. Θεωρείται επίσης ως φάρμακο αφού βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και ρυθμίζει τη χοληστερόλη.

 

 

 



 Πηγή: healthstat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου